---
Все буде Україна!

Співвласник фабрики іграшок «Максимус» Віталій Гловацький: ми мріємо приносити позитив і радість в дитячі життя

07.11.2019

Менеджер з реклами виставки BABY ЕХРО та співвласник Чернівецької фабрики іграшок «Максимус» Віталій Гловацький розмовляють про те, як розвивається в Україні виробництво вітчизняних товарів для дітей, які люди займаються цією справою і що надихає їх рухатися вперед, долаючи труднощі.

BABY ЕХРО: - Віталію Михайловичу, сьогоднішня тема виникла невипадково. Вітрини дитячих магазинів майорять неймовірною кількістю іграшок, серед яких лише 15% - вітчизняного виробництва. «Максимус» - єдина компанія в своєму регіоні, яка понад 15 років займається виготовленням високоякісної пластмасової іграшки, пропонуючи понад 200 найменувань власної продукції. Наскільки складним є цей процес і які перепони долають на своєму шляху виробничники, адже невеликий відсоток на ринку говорить про те, що це непросто?

В.М. – Ви праві. Виробництво, зокрема пластмасової іграшки - складний процес, який потребує значних капіталовкладень, відповідних знань, завзятості та терпіння. Тут не обійтися без кредитування та залучення вузьких висококваліфікованих спеціалістів, що і було зроблено, аби започаткувати власну справу. Спадщина радянської інженерії та машинобудування дуже нам в цьому допомогла. На сьогодні завод обладнаний сучасними верстатами комп’ютерного керування, що працюють за новітніми світовими технологіями. Фахівці, з якими ми розпочинали роботу в далекому минулому, і досі з нами. Вони пройшли перепідготовку, навчання і якісно працюють на своїх робочих місцях.

BABY ЕХРО: – Дуже цікаво, яка саме іграшка відливається на верстатах «Максимусу» і який матеріал використовують у виробництві?

В.М. – Вся наша продукція виготовляється з високоякісних синтетичних полімерів класу медичного використання. Вимоги до безпеки матеріалу дуже високі, адже контакт дитини з іграшкою відбувається майже цілодобово, і ми відповідальні за якість, безпеку та здоров’я споживача. Вся продукція підприємства сертифікована. Наші іграшки схвалені Міжвідомчою художньо-технічною радою з іграшок та навчально-ігрових посібників при Міністерстві освіти України. Асортимент продукції охоплює широку аудиторію малюків від наймолодших до дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Це різноманітні за дизайном та розмірами мозаїки,конструктори, сортери, пірамідки, візочки та ліжечка для ляльок, каталки, машинки, сільськогосподарська, військова та пожежна іграшкова техніка. Незабаром фабрика презентуватиме нові вироби – це широка лінійка дизайнерських гойдалок із запатентованою системою кріплень для безпечнішої гри малюків та новітній конструктор величезного розміру. Новим виробам на підприємстві приділяється особлива увага, ми долучаємо до співпраці кращих дизайнерів та інженерів.

BABY ЕХРО: – Це приємно чути! Вітаю! Думаєте, всі ваші новинки сподобаються покупцям?

В.М. – Дуже на це сподіваємось, адже вкладаємо в кожну іграшку всі свої знання,енергію та душу. Але, буду відвертим з вами, якщо за 15 років ми значно виросли за якістю та дизайном іграшки, технологічним рівнем виробництва, то над питаннями збуту продукції ще слід багато попрацювати. Сьогодні як ніколи ми потребуємо підготовлених, досвідчених агентів з продажу та просування товарів на внутрішньому та зовнішньому ринках і відкриті до пропозицій.

BABY ЕХРО: - Завжди хотіла дізнатися, що керує людьми, здатними впроваджувати такі проекти. Як правило, засновниками такого бізнесу переважно є чоловіки?

В.М. – Скоріше, це хлопці, яким бракувало іграшок у дитинстві. А подорослішавши, вони вирішили заповнити ці прогалини. Бо іграшки – це позитивні емоції, яких ніколи не буває забагато. Дуже захотілося в життя дітей (і не лише своїх) привнести якомога більше позитиву та долучитися до їх розвитку.

BABY ЕХРО: - Віталію Михайловичу, чи займається підприємство «Максимус» благодійністю? Товарний сегмент спонукає на це?

В.М. – Та ні, скоріше серце підказує. Щороку беремо участь в акції «Здійсни мрію дитини»: діти з дитячих будинків пишуть у листах про свої заповітні мрії, а ми допомагаємо втілити їх у життя. Звісно, даруємо іграшки, а коли мрії «не іграшкові», передаємо гроші. Підтримуємо воїнів АТО. Ділимося всім, чим можемо.

BABY ЕХРО: – Чернівецька область не є індустріальним регіоном, але й існуючим підприємствам слід дбати про чистоту навколишнього середовища. Ваше підприємство тримає це питання під контролем?

В.М. - Чистота навколишнього середовища – особиста відповідальність кожного, і наше підприємство контролює цей процес. Протягом багатьох років ми здійснюємо комплекс заходів, призначених для обмеження негативного впливу людської діяльності на атмосферне повітря, водні об’єкти та земельні ресурси, а також дотримуємося правил поводження з виробничими відходами. Полімерні відходи утилізації не потребують, вони підлягають переробці. А оскільки фабрика має замкнутий цикл виробництва, то всі залишки пластмаси перероблюються. Декілька років тому ми також модернізували свою систему опалення, повністю відмовившись від природного газу. Ще дбаємо про збереження вітчизняних енергоресурсів: більшість термопластавтоматів, що використовуються у виробництві, обладнані серводвигунами, які заощаджують більше 30 % електроенергії.

BABY ЕХРО: – Мені розповіли, що ваша компанія в цьому році зазнала значних кадрових змін. Чим це було викликано, і якими є нові співробітники?

В.М. – Так і є. Якщо на зорі створення фірми ми запрошували на роботу близьких знайомих, друзів, навіть однокласників та однокурсників, які не завжди мали відповідні знання і досвід, але були лояльними до нашого підприємства, то тепер я точно знаю, що сильна команда професіоналів – це найважливіший та найцінніший ресурс і ключ до успіху. Пів року ми вели роботу над залученням до співпраці досвідчених фахівців і тепер маємо компетентну, творчу, добре мотивовану та згуртовану команду спеціалістів. Це кваліфіковані кадри з розвитку , маркетингу, управління фінансами, продажу, обліку та аудиту. Пощастило знайти навіть відповідального та досвідченого господарника, що теж важливо для фірми. Вони доповнюють одне одного функціонально, вміють синхронізуватися та домовлятися, емоційно заряджені на роботу. Колективний розум, на мій погляд, завжди сильніший за думку однієї людини, тому наше завдання як засновників виступати в ролі модератора і збирати рішення та ідеї.

BABY ЕХРО: – А родичі долучаються до вашого амбітного проекту? Чи можна вашу справу назвати фамільною, тобто сімейною?

В.М. – Так, моя відповідь виглядатиме, скоріше, як ліричний відступ, адже про це дуже приємно говорити. Життя моєї родини та сім’ї мого партнера Сергія Герасимова тісно пов’язані з нашою основною справою. Наші батьки працювали на підприємстві багато років, дехто до кінця свого життя, вкладаючи в розвиток знання і досвід , демонструючи надзвичайну витривалість та терпіння. Цієї осені, у віці 80 років «пішов на пенсію» мій тато, фабриці іграшок він віддав майже 20 років. До роботи нещодавно долучився і старший син партнера Олександр. Він закінчив Вищу школу бізнесу у Варшаві і зараз представляє інтереси компанії «Максимус» в Польщі. Але нічого цього не було б, якби нас з натхненням та любов’ю не підтримували наші дружини та діти. Це наша найцінніша група підтримки, центр мотивацій та надійний тил. Моя половинка, до прикладу, залюбки вигадує слогани для реклами та пише ключові тексти-анотації для іграшок, що теж є вагомим вкладом у роботу.

BABY ЕХРО: – Знаю, що ваша компанія бере активну участь у спеціалізованих виставках іграшки як в Україні, так і закордоном. Мені як співробітнику виставкового комплексу важливо знати, наскільки дієвою та корисною була для вас виставка ВABY ЕХРО 2019 ?

В.М. – Вітчизняний ринок іграшки не є таким великим, як мені б того хотілося, тому Всеукраїнська виставка ВABY ЕХРО – це ділові зустрічі з потенційними партнерами в невимушеній атмосфері, тут зав’язуються контакти.

BABY ЕХРО: – Я стільки сьогодні дізналася цікавого про «Максимус» від вас, що залишається запитати лише одне, - які плани гріють душі захоплених своєю справою виробників іграшки з Чернівців, чого б хотілося засновникам фабрики більше за все?

В.М. – Ви знаєте цей афоризм: «Якщо хочеш розсмішити Бога, розкажи йому про свої плани». Але деякою «секретною» інформацією я все ж таки з вами поділюсь. Сьогодні, маючи натхненну потужну команду ми мріємо про розширення горизонтів по всіх фронтах діяльності. Це конструювання та моделювання нових виробів, закупівля відповідного до їх виготовлення високотехнологічного обладнання. Все змінюється, і виробничі процеси теж, треба продовжувати їх модернізацію. Так, на підприємстві планується запровадження роботизованих технологічних комплексів, а саме автоматичного завантаження сировини та складальних конвеєрних ліній. Розглядається можливість використання для виробництва інноваційних іграшок сировини вищої категорії – АВС пластику. Зараз ми пропонуємо продукцію середнього сегменту для широкого кола споживачів. Щоправда, є багато іграшок і економ-класу, але ми хочемо піднятися до рівня виготовлення елітної іграшки, аби запропонувати споживачеві розкішний асортимент вітчизняного продукту для дітей. Мріємо про те, щоб іграшку «Максимус» впізнавали і зацікавлювалися нею, щоб її врешті решт прийняв і полюбив покупець. Єдиний спосіб реалізувати свої амбіції – це залучення інвестицій та вихід на зарубіжні ринки. Виставка в Нюрнберзі в недалекому майбутньому, сподіваюся, допоможе нам в цьому.

Матеріал підготовлено командою BABY EXPO

Слідкуйте за нами:

стати учасником виставки